Vegan Life Festival – Μια ιδέα που έγινε θεσμός!

του Μάριου Παπακωνσταντίνου

Ποιος θα μας το έλεγε ότι όταν μιλήσαμε με την κα. Κρυσταλλίνα Παραμύθη σχετικά με το πρώτο Vegan φεστιβάλ στην Ελλάδα, αυτή η μοναδική ιδέα που αμέσως μας ενθουσίασε θα απολάμβανε τόσο μεγάλης αποδοχής και θα γνώριζε τόσο αξιοσημείωτη επιτυχία.

Πίνοντας τσάι και μοιραζόμενοι ο ένας το όραμα του άλλου για τον Vegan τρόπο ζωής, καταλήξαμε τότε ότι αυτό που ετοιμάζεται να γίνει δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε κάτι τεράστιο. Οι προβλέψεις μας ήταν για 3000 άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πάνω απο 5000 κόσμο σε ένα φεστιβάλ “φαινόμενο” με πάνω απο 50 εκθέτες στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά απο αυτή την συζήτηση ξεκίνησε και ένα πολύ όμορφο ταξίδι για εμάς, που στην πορεία του γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους και δεν μπορούμε παρά να ευγνωμονούμε τον Θεό για αυτό, με όποιο όνομα θέλει να Του δώσει ο καθένας. Όλοι αυτοί οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να προάγουν τον πιο ειρηνικό, μη βίαιο τρόπο ζωής προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, μας συγκίνησαν και συνεχίζουν να μας συγκινούν. Όχι μόνο για το έργο τους αλλά και για την καρδιά τους. Γιατί στα πρόσωπά τους βλέπεις αποτυπωμένη την αληθινή αγάπη. Μια αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο, χρώμα, θρησκεία, είδος. Μια αγάπη ανιδιοτελή. Αυτή είναι και η κινητήρια δύναμη του βιγκανισμού. Είναι η αγάπη. Μπροστά σε αυτή όλα καταρρέουν και θα έρθει η στιγμή που η Αλήθεια θα αρχίσει να αγκαλιάζεται απο όλους. Η Κρυσταλλίνα, η Έλλη, ο Πάνος, ο Φραγκίσκος, ο Δημήτριος, η Μάρω είναι άτομα που έδωσαν σε εμάς την δυνατότητα να πούμε απο πλευράς μας την δική μας αλήθεια και να προβληθούμε στην σύγχρονη αυτή εποχή με τον καλύτερο τρόπο. Και το κατάφεραν καλά. Το κατάφεραν απο το υστέρημα του χρόνου τους και χωρίς προσωπικό όφελος.

Νιώθω πολύ περήφανος για αυτό. Νιώθω ακόμα πιο περήφανος για τις ομιλίες και τους ανθρώπους που μοιράστηκαν επιστημονικές πληροφορίες με κόσμο που ήρθε για να δεί. Άλλοι απο περιέργεια, άλλοι απο πραγματική θέληση για γνώση, άλλοι κατα τύχη & περαστικοί. Όμως το ότι είμασταν όλοι εκεί σήμαινε κάτι. Σήμαινε ότι υπάρχουν επιστήμονες με πτυχία απο το Harvard όπως ο καρδιολόγος Δρ. Κωστής Τσαρπαλής να δίνουν επιστημονικές διαλέξεις, μητέρες με πτυχία απο το Cornell University πάνω στην διατροφή όπως η κα. Αναστασία Ψειρίδου που μεγαλώνουν βίγκαν παιδιά, διατροφολόγοι που προάγουν τον βίγκαν τρόπο ζωής και διατροφής όπως η κα. Σοφία Κανέλλου και η κα. Δήμητρα Μακρυγιάννη. Και πολλοί άλλοι. Ο κατάλογος στα επόμενα χρόνια όλο και θα μεγαλώνει. Γιατί;; Γιατί είναι το σωστό να γίνει.

Το 2017 η Θεσσαλονίκη παίρνει την σκυτάλη και μας υποδέχεται όλους στο Vegan Life Festival Thessaloniki στις 14 Μαϊου 2017. Μαζί με την βοήθεια & συνδιοργάνωση της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki περιμένουμε με ανυπομονησία αυτό το γεγονός. Σημασία δεν έχει εαν θα είσαι εκεί. Σημασία έχει πόσους θα φέρεις μαζί σου για να δούν την αλλαγή. Για να δουν ότι αυτό το “διαφορετικό” δεν είναι καθόλου μακριά τους, ότι δεν είναι ουτοπία, οτι δεν είναι όνειρο. Για εμένα δεν θα έπρεπε καν να αναφέρεται σαν “διαφορετικό” ή “εναλλακτικό”. Είναι μια πραγματικότητα, είναι μια αλήθεια, που στο εξωτερικό την αγκαλιάζει όλο και περισσότερος κόσμος. Ως έλληνες έχουμε την μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την διαφορά. Να δείξουμε πόσο φιλεύσπλαχνοι είμαστε και να κερδίσουμε πίσω την πολιτιστική μας κληρονομιά, την σοφία μας, την υγεία μας. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε οτι νοιαζόμαστε. Για όλα τα πλάσματα. Στην αρχή μπορεί να είμαστε λίγοι. Όμως θα γίνουμε περισσότεροι.

Η Κυριακή 14/5/2017 στην Θεσσαλονίκη και η Κυριακή 9/7/2017 στην Αθήνα, θα είναι οι 2 Κυριακές που πρέπει να είσαι εγωϊστής και να τις αφιερώσεις στον εαυτό σου. Είναι οι 2 Κυριακές που θα αλλάξουν ζωές. Για αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος.

Εμείς θα είμαστε εκεί.

Εσύ;

Πληροφορίες:

https://www.veganlife.gr

https://www.facebook.com/veganlifefestival/

https://www.facebook.com/events/1150424728396289/

Παρακάτω το επίσημο βίντεο του VLF 2016 Athens Technopolis